Nederlands beste akoestisch circulair en biobased materiaal!

Cyclin ‘vraag en antwoord’

Cyclin is een biobased 100% circulair akoestisch isolatiemateriaal.

Op deze pagina vindt u meer informatie over het gebruik, toepassingen en eigenschappen van Cyclin.

Wat is de grootste maat waarop Cyclin geleverd kan worden?

Onze maximale dikte is 80mm en onze standaard maat is 60x120cm. Theoretisch kunnen we een maximale breedte van 122cm met een oneindige lengte produceren. Maar let op! Bij te grote afmetingen worden (zeker de dikkere) panelen vrij lastig handelbaar.
Een paneel van 80mm dikte heeft een gewicht van ca 6,5 kg/m2, dus een paneel van bijvoorbeeld 1,2×2,0m weegt maar liefst bijna 16kg. Dat is niet alleen zwaar om te verwerken, een paneel kan ook breken onder het eigen gewicht als het niet voldoende wordt ondersteund. Een andere uitdaging is het transport, waarvoor speciale pallets moeten worden gemaakt en de transportbewegingen duur worden.

Transport en opslag van Cyclin isolatiemateriaal?

Wij stellen onze klant in de gelegenheid om zelf hun transport te regelen. Indien gewenst kunnen wij dit ook voor onze klanten regelen. Onze levering is standaard minimaal 1 pallet van 1,2×1,2 meter, waarbij de panelen per pallet als totaal tot circa 1,4m zijn opgestapeld en in een transparante folie zijn gewikkeld. Op die wijze verminderen we het afval dat door ons transport wordt veroorzaakt.

De transparante wikkelfolie is 100% recyclebaar en kan kosteloos bij de meeste recyclebedrijven worden ingeleverd. De houten pallet zien wij graag retour en wij vragen daarom een borg per pallet om dat te motiveren. Eventuele kartonnen beschermingsdelen zijn ook recyclebaar en kunnen als oud papier worden verwijderd.

Cyclin dient droog te worden opgeslagen. Wij gebruiken een minimale verpakking ter bescherming van onze levering echter externe weersinvloeden (waaronder regen) hebben een negatieve impact op de kwaliteit van ons product. De klant dient zelf zorg te dragen voor een droge opslag.

 

Hoe kan een akoestische wand met Cyclin worden opgebouwd?

Als het puur om geluidsabsorptie gaat (en niet om geluidisolatie tussen ruimtes) adviseren wij om met een houten framewerk te werken dat gevuld wordt met Cyclin van de gewenste dikte. Het geheel kan dan worden bekleed/overspannen met een akoestisch open materiaal zoals een geperforeerde plaat, een doek, o.i.d.

Het enige dat dan mogelijk nog geluid weerkaatst zijn de houten regels achter de afwerking.

Een vuistregel is dat een afwerking 25% open moet zijn om geluid goed genoeg door te laten om niet weerkaatst en door het absorberende materiaal erachter opgenomen te worden. Natuurlijk is de grootte van de openingen en de plek c.q. de verdeling ervan ook van belang. Uiteraard kan uw aannemer/architect u hier meer over informeren.

 

Hoeveel dB geluid isoleert Cyclin?

Dat is erg moeilijk aan te geven want dat ligt helemaal aan het totale systeem en hoe Cyclin daarin wordt toegepast.
Met duizenden variaties is elk systeem op zich een specifiek geval, dus een panklaar antwoord kunnen we hierop niet geven.

We zullen wel elke (praktijk-)meting in onze technische informatie meenemen, zoals dat ook is gedaan in de Notitie Akoestiek, zoals die op onze website te downloaden is.

Hoe monteer ik Cyclin in een binnenwand?

Diverse bouwkundige oplossingen, zoals voor binnenwanden, voorzetwanden en plafonds zijn te vinden in ons boekje met bouwkundige details, te downloaden op onze website. Uiteraard kan uw aannemer/architect u hier meer over informeren.

Kan Cyclin ook in kleinere, handzamere verpakkingen geleverd worden?

Onze minimale ordergrootte waarop wij leveren is 1 pallet materiaal van 1,2×12,m en ca 1,4m hoogte.
Het is mogelijk om materiaal in kleinere handzamere formaten in te pakken en om te blijven voldoen aan onze doelstelling om geen afval te produceren hebben we gekozen voor een kartonnen wikkel. Die kan gewoon als papier worden gerecycled.
Deze hebben vooralsnog een wikkelhoogte van 400mm zodat daar panelen met diktes 40mm (10x), 50mm (8x) en 80mm (5x) in passen.
Bij voldoende vraag kunnen we ook andere wikkels laten maken op andere diktes.

Hoe vervuilend is Cyclin?

Cyclin is nauwelijks vervuilend als het gaat om milieu . Zo gebruiken we reststromen als grondstof en doen we er alles aan om geen afval te creëren. Daarom is Cyclin dan ook 100% circulair en kunnen we het in ons eigen productieproces weer als grondstof opnemen. Zo werken we aan een wereld zonder afval. Onze quick Scan LCA geeft een Global Warming Potential (GWP) van 0,381 kg CO2-eq. per kg materiaal (In vergelijk met steenwol is dat circa 0,885 kg CO2-eq. minder).

Onze GWP- waarde wordt grotendeels nog veroorzaakt door de bindvezel die we gebruiken – ondanks dat die minder is dan bij alle andere biobased isolatiematerialen – en door de energielast. Die wordt voor het belangrijkste deel negatief beïnvloed omdat de gebruik moeten maken van een diesel aggregaat voor de benodigde elektriciteit. En die is op zijn beurt weer nodig omdat de netbeheerder niet in staat is de benodigde energieaansluiting te leveren (levertijd: 2-5 jaar(!)), terwijl die aansluiting nog steeds vrij klein is.

Hoe kan ik Cyclin op maat snijden?

Cyclin kan met een isolatiemes eenvoudig op maat worden gesneden. Beter kun je een handcirkelzaag of decoupeerzaag (beide met een fijne vertanding) met afzuiging gebruiken, bijvoorbeeld zoals Festool die levert.

Het materiaal is wel wat stroever, omdat we van papier zijn en harder en zwaarder zijn dan bijvoorbeeld steen- of glaswol (al komt daar natuurlijk nogal wat kriebelstof vrij).
Voor de verwerking van Cyclin is wel aan te bevelen om een stofmasker te gebruiken want ook Cyclin stoffig, al leidt dat niet tot huid- of oogirritaties. Stof is een eigenschap van bijna alle (biobased) isolatiematerialen en in elk geval zeker bij alle cellulose vezels uit papierstromen.

Om zoveel mogelijk snijwerk te voorkomen bieden we vanaf voldoende grote orders aan om Cyclin op maat te leveren. Dat scheelt niet alleen stof en afval op de bouw-/verwerkingsplaats, maar bespaart ook verwerkingstijd.

Tijdens klantgesprekken en informatieaanvragen krijgen we regelmatig dezelfde vragen. We hebben deze hieronder kort samengevat. Is er een onduidelijkheid of heeft u toch nog vragen dan staan wij graag voor u klaar.

Cyclin en akoestiek

Cyclin produceert in Venlo 100% circulaire panelen op basis van papier (dus afval als grondstof), met excellente geluidsisolerende en geluiddempende waarden (ook in de lagere frequentiebanden), zoals blijkt uit de vele testrapporten van specialisten zoals Peutz en DPA-Cauberg Huygen die door een akoestisch specialist van Volantis zijn samengevoegd in een overzichtelijke notitie.

Cyclin als materiaal

In tegenstelling tot andere bio-based isolatiematerialen heeft Cyclin minder dan de helft bindvezel nodig en hebben de panelen een gewicht dat met 80 kg/m3 nagenoeg 2 keer zo zwaar is.
Daardoor zijn niet alleen de geluidsisolerende waarden beter, maar is ook de negatieve impact op de wereld lager. We verwerken immers afvalstromen die anders in een laagwaardige toepassing worden gebruikt of direct of indirect worden gestort en verbrand.

Cyclin en gezondheid

Deze stevige veerkrachtige panelen werken in de binnenruimte optimaal op 3 gebieden: geluid, temperatuur en vocht, waardoor ze een positief effect hebben op welbevinden en gezondheid van de gebruikers van die binnenruimte. Dus ook op het concentratievermogen, de productiviteit en het ziekteverzuim van mensen. En daarmee Cyclin het de ideale basis voor veel oplossingen en producten voor nagalmreductie en geluidsisolatie.

Brandveiligheid biobased isolatiematerialen

Brandveiligheid wordt vaak genoemd als knelpunt voor houtbouw in combinatie met biobased isolatiemateriaal. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft voor het Transitieteam Circulaire Bouweconomie deze vragen neergelegd bij Nieman.
 Voor meer informatie zie de website Circulaire Bouweconomie

Raadgevende Ingenieurs Nieman heeft een technische rapportage ‘Brandveiligheid biobased isolatiematerialen gepubliceerd.
 Voor informatie zie hier de rapportage ‘Brandveiligheid biobased isolatiematerialen’.

In dit rapport staat o.a. vermeldt op pagina 17: Op basis van de PL-factor kan als uitgangspunt worden aangenomen dat er ten minste een gelijkwaardig (beschermend) gedrag bij brand lijkt te bestaan tussen lage densiteit glaswol (dichtheid ≥ 14 kg/m3 ) en hout- of cellulosevezel met een dichtheid ≥ 50 kg/m3 .

Cyclin bestaat uit cellulose vezels (recycled krantenpapier) en heeft een dichtheid van 80 kg/m3 .

Cyclin en haar brandklasse

Ondanks het feit dat ons materiaal voor 94% uit Isocell/cellulose bestaat komt de brandklasse niet overeen met dat van onze grondstof (B-s2-d0). Tijdens de SFT blijkt in het het begin van de brandtest een piek te ontstaan vanwege de ‘onregelmatigheden/kruimels’ welke zich op ons product bevinden. Vrijwel direct hierna ‘zakt de vlam weg’ en verloopt de test ‘naar wens’. Maar desondanks wordt Cyclin®Puur dan betiteld met brandklasse E. Ingaand hierop is het interessant om te lezen het rapport “technische rapportage ‘Brandveiligheid biobased isolatiematerialen”van Raadgevende Ingenieurs Nieman.

In dit rapport staat o.a. vermeldt op pagina 17: Op basis van de PL-factor kan als uitgangspunt worden aangenomen dat er ten minste een gelijkwaardig (beschermend) gedrag bij brand lijkt te bestaan tussen lage densiteit glaswol (dichtheid ≥ 14 kg/m3 ) en hout- of cellulosevezel met een dichtheid ≥ 50 kg/m3 .

Cyclin bestaat uit cellulose vezels (recycled krantenpapier) en heeft een dichtheid van 80 kg/m3 .

Daarnaast ‘verkoolt’ het oppervlak van de papier-cellulose waardoor van nature een brandremmend effect optreed.

Ook verwijzen we graag naar de praktijkproeven waarvan filmpjes in ons Youtube-kanaal staan:
Eigen test: https://youtu.be/fmikEbtZ1ao?feature=shared 
Test derden: https://youtu.be/4pQo_geaqJw?feature=shared 

 

Afmetingen van Cyclin

De standaard maatvoering is 600x1200mm met diktes variërend van 30mm tot 90mm in stappen van 10mm.

Wij bieden ook de mogelijkheid om op maat te produceren (binnen kaders en met een relevant volume), zodat in het werk minder snijwerk nodig is en het stof in het werk, dat bij het snijden vrijkomt wordt gereduceerd. Dat spaart niet alleen tijd, maar ook reststromen. Die kunnen weliswaar retour naar onze fabriek tegen de actuele grondstofwaarde, maar als wij houder van het snij-”afval” zijn, kunnen we dat meteen weer als grondstof in onze productie verwerken. Zo vermijden we ook logistieke kosten en -footprint.

Ontwerphulp Cyclin

Voor ontwerpers en bestekschrijvers is Cyclin sinds kort ook opgenomen bij STABU en zullen we binnenkort ook verwerkingsprincipes als in een voorzetwand, in houtskeletbouw, in metal stud en in het plafond/aan het dek hebben uitgewerkt. Zodra die gereed zijn zullen we die op onze website downloadbaar maken

Cyclin is biobased

Een krant ondergaat een fascinerende cyclus waarbij het veel minder energie nodig heeft om een isolatiemateriaal te worden dan andere grondstoffen. Het wordt omgevormd tot een nieuw, zelfstandig product bij elke metamorfose. Het begon allemaal met de visie van een duurzaam en ecologisch isolatiemateriaal. Cyclin cellulose isolatiepanelen zijn natuurlijke isolatieproducten gemaakt van cellulosevezels, die worden vervaardigd uit gerecycled gesorteerd dagbladpapier.

Dit oud papier wordt tot wel zes keer gerecycled voordat het dient als grondstof voor het cellulose-isolatiemateriaal dat wij gebruiken. Omdat krantenpapier is gemaakt van hout en dus bomen, heeft ons product ook ‘de stempel’ BIO-BASED. In tegenstelling tot vele andere bio-based isolatiematerialen gebruiken wij een echt ‘afvalproduct’ en wordt onze grondstof dus niet ‘aangebouwd/geteeld’ op landbouwgronden welke ook als ‘voedselgrond’ gebruikt hadden kunnen worden.

Meer informatie over Biobased

Wat is Biobased bouwen?
Biobased bouwmaterialen zijn bouwmaterialen gemaakt van dierlijk materiaal of van schimmels, planten, bacteriën die ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt worden. Deze definitie is afgestemd met de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen.
– naar website College van Rijksadviseurs

 Biobased bouwen helpt niet alleen bij de verduurzaming vana de landbouw, industrie en de gebouwde omgeving, maar kan ook een positieve impact hebben op circulaire doelen.
 naar website Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Normen en certificaten in de biobased economy. Wat, hoe en waarom?
 naar website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Cyclin heeft een LCA laten opstellen door Building For Good, waaruit een EPD en buitengewoon goede waardes voor de MKI-score en GWP blijken. Het definitieve rapport, de LCA, wordt na beoordeling gepubliceerd in de Nationale Milieudatabase. Hieronder enige informatie en uitleg hier over.

Meer informatie over de MilieuPrestatie Gebouwen

De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) is een belangrijke maatstaf in de duurzame bouw. Het geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. Hier volgt een uitleg over hoe de milieuprestatie tot stand komt:

Levenscyclusanalyse (LCA): Een LCA meet de milieueffecten over alle levensfasen van een product of dienst. Het resultaat van een LCA is een milieuprofiel, dat scores bevat voor verschillende milieu-impactcategorieën. Dit profiel wordt vastgelegd in de Nationale Milieudatabase.

Bepalingsmethode Bouwwerken: De milieuprestatieberekening wordt uitgevoerd volgens de Bepalingsmethode Bouwwerken, waarbij de Europese norm EN15804 als basis dient. Deze methode weegt de milieuprestaties van verschillende bouwwerken op basis van 11 impactcategorieën die in de B&U-sector worden gebruikt.

Milieuprestatie Gebouw (MPG): De MPG is een 1-puntscore die wordt vastgesteld op basis van de weging van de 11 impactcategorieën. Deze score wordt uitgedrukt in euro per vierkante meter bruto vloeroppervlak (BVO) per jaar. Hoe lager de MPG-score, hoe lager de milieu-impact.

Toepassingen: De milieuprestatie wordt onder andere gebruikt als eis in de bouwregelgeving, voor duurzaam inkopen, en voor certificering zoals BREEAM-NL en GPR Gebouw1.

Kortom, de MPG biedt inzicht in de milieubelasting van bouwmaterialen en draagt bij aan duurzame besluitvorming in de bouwsector.

Meer informatie over de LCA en berekening schaduwkosten

Een Levenscyclusanalyse (LCA) is een methode om de milieueffecten van producten en menselijke activiteiten in kaart te brengen. Hierbij wordt de hele levenscyclus van een product of activiteit bekeken. Laten we eens dieper ingaan op beide aspecten:

  • 1. Levenscyclusanalyse (LCA):
    – Een LCA onderzoekt de volledige levensduur van een product, vanaf de winning van grondstoffen tot de uiteindelijke afvalverwerking.
    – Het maakt gebruik van speciale rekenmodellen om de milieu-impact te beoordelen.
    – LCA wordt vaak toegepast om de duurzaamheid van materialen en bouwprocessen te evalueren en beleidsbeslissingen te onderbouwen.

2. Schaduwprijs:
– Schaduwkosten zijn de kosten van een gebouw, product of project op het milieu, uitgedrukt in een geldwaarde.
– Deze kosten zijn misschien niet direct zichtbaar in onze economie, maar we betalen er indirect wel voor (bijv. via ziektekostenverzekeringen of belastingen).
– De schaduwprijs wordt vaak ook wel maatschappelijke kosten genoemd.
– Een lage schaduwprijs duidt op een relatief duurzaam gebouw of product, terwijl een hoge schaduwprijs het tegenovergestelde betekent.

3. Berekening van schaduwkosten:
– Om schaduwkosten te berekenen, voer je een LCA uit over het geïdentificeerde materiaal of product.
– Dit kan met behulp van rekentools
– De resultaten van de LCA worden verdeeld over 11 milieu-impactcategorieën.
– Deze categorieën worden afgewogen naar zwaarte en gekoppeld aan een geldwaarde (bijv. euro’s).
– De totale schaduwkosten van het product of materiaal worden berekend door deze 11 geldwaardes samen te voegen.

4. Verband met Milieuprestatie Gebouw (MPG) en Milieu Kosten Indicator (MKI):
– De schaduwprijs is de eenheid van de MPG-score en MKI.
– Voor de MPG worden de schaduwkosten berekend over alle materialen van een gebouw, verdeeld door het vloeroppervlak.
– De MKI wordt alleen voor een product of project gebruikt en uitgedrukt in euro’s per jaar.

Kortom, LCA biedt inzicht in de duurzaamheid van materialen en helpt bij het nemen van milieubewuste beslissingen in de bouwsector.

Sound Panels. Sound Business

Duurzaam en winstgevend ondernemen met Cyclin circulaire akoestische isolatiematerialen heeft vele dimensies.

Ontdek de gezonde kansen voor mens, natuur en rendement.