De samenstelling, (milieu)prestatie en circulariteit
“Meten is weten”. Naast de eigen feitelijke gegevens van Cyclin®Puur op gebied van geluid/akoestische prestatie(s), milieuprestaties en circulariteit hebben wij m.b.v. gegevens van andere websites diverse vergelijkingen weergegeven. Belangrijk hierin is om ‘appels met appels’ te vergelijken, waarbij in één oogopslag duidelijk wordt wat de verschillen zijn.
Biobased:
Voor de productie van alle plantaardige plaatmaterialen dient een – niet biobased – bindmiddel te worden toegevoegd. (Mogelijk zal dit in de toekomst nog wijzigen echter ten tijde van dit schrijven gebruikt men vrijwel dezelfde BiCo.)
Het is duidelijk dat vrijwel alle biobased (isolatie)materialen gebruik maken van een BiCo. (Behalve schapenwol.)
Circulariteit:
De circulariteit wordt bepaald door 2 factoren:
1. Hoeveel % van de grondstof is gerecycled materiaal (dus niet nieuw geproduceerd)
2. Hoeveel % van het materiaal is na gebruik weer recycleerbaar als grondstof
Cyclin®Puur snijafval wordt tijdens de productie 100% teruggevoerd in het proces. Daarnaast neemt Cyclin ook weer hun (schoon!) materiaal retour en krijgt de klant de dan geldende grondstofprijs terug.
Milieukosten:
De Milieu Kosten Index ofwel de schaduwkosten zijn de kosten die het materiaal in het milieu veroorzaakt over de hele levensduur.
Met een MKI van maar € 0,02 per kg komt Cyclin® als beste uit de bus in vergelijk met andere materialen zoals die staan vermeld in de Nibe’s Milieuclassificaties.
Broeikaseffect:
Voor de Global Warming Potential (GWP) ofwel het broeikaseffect heeft 1kg Cyclin® slechts 0,38 kg CO2-equivalenten. En daarbij is nog niet opgenomen dat we als biobased materiaal uit krantenpapier maar liefst 1kg CO2 per kg opslaan.
Met deze score komt Cyclin® als beste uit de bus in vergelijk met andere materialen zoals die staan vermeld in de Nibe’s Milieuclassificaties.
Per saldo heeft Cyclin®Puur een negatieve CO2 impact van -/- 0,62 kg CO2-eq. per kg Cyclin®Puur.
Faseverschuiving:
Verkoeling door Cyclin®Puur en andere materialen
Alle materialen hebben het vermogen om warmte vast te houden, op te slaan. Het ene materiaal wat beter dan het andere. Als een materiaal dat goed kan, duurt het langer voordat een ruimte met dat materiaal warmer wordt. Dat tijdsverschil noemen we de faseverschuiving. Dus door materiaal met een hoge faseverschuiving in of onder een dak te gebruiken blijft de ruimte eronder langer koel.
Geluidabsorptie:
De mate waarin isolatiemateriaal het binnen een ruimte geproduceerde geluid absorbeert zodat dit niet wordt weerkaatst.